Credits

Client:
Christchurch Chinese Methodist Church

Location:
Christchurch

Project Status:
Completed 2016

Photographer:

Credits:
Project authored whilst at WSP Architecture
In conjunction with Raja Hidzir (Robertson Hidzir Architects)

Awards:
2016 ADNZ Commercial/Industrial Design Award
2016 ADNZ Resene Architectural Design Awards

chinese methodist church christchurch // public and civic

Located in Merivale on the former St Albans Methodist Church site, the new Chinese Methodist Church is a prominent and modern place of worship. A pragmatic contribution to post earthquake Christchurch. 

Giving hierarchical emphasis on the chapel, entry, and steeple reinforces the procession into the worship space. Finishes of appropriate scale and quality ensure the importance of worship is easily understood both externally and internally, which is reinforced by the generous size of the building that resonates with music during the sermon. The stained glass windows and foundation stones from the former Church have also been retained and are displayed in the entry foyer to provide a connection to the history of the site.

Two mono-pitched forms establish volume within the parish hall and chapel providing seating for up to 250 people. The design expresses, rather than conceals, structural laminated timber and steel elements in the fabric of the building and further defines spaces. Adjoining administration, classroom and amenity spaces support the churches day to day program and provide ultimate flexibility for users. 

Credits

Client:
Christchurch Chinese Methodist Church

Location:
Christchurch

Project Status:
Completed 2016

Photographer:

Credits:
Project authored whilst at WSP Architecture

Awards:
2016 ADNZ Commercial/Industrial Design Award
2016 ADNZ Resene Architectural Design Awards

Looking at church from car park with sun rising over the roofline
Outside focussing on one corner
Church entrance looking outside
Chapel of church '